Portretten in klei

Vandaag ben ik weer begonnen met het opzetten van een portret. Meestal wordt uitgegaan van een massief blok klei maar ik zet het hol op. Eerst de buste waarbij ik precies hetzelfde te werk ben gegaan als bij het maken van de windlichten in de workshop. Nadat de vorm wat is aangedroogd heb ik er het hoofd op gemaakt. Ik werk met een dunne wand en laat de achterzijde open zodat ik bij het vormen van het gezicht dit aan de achterzijde tegendruk kan geven. Als blijkt dat het lichaam niet voldoende droog is en daardoor het hoofd nog niet kan houden, blaas ik er warme lucht over met een föhn. Het is daarbij wel oppassen dat het nu ook weer niet te hard gaat waardoor er barstjes optreden. Maar…al doende leert men! Eerst bepaal ik uiteraard de grootte van het hoofd. Daarop breng ik in het midden een verticale en horizontale lijn aan om de plaats aan te geven waar neus en ogen komen. Dan maak ik  de uitholling voor de ogen, breng een rolletje klei aan voor de neus, hetzelfde voor de mond en kin en werk dit uit. Meestal werk ik op een gladde manier, alle onregelmatigheden van de klei wegwerken, maar vandaag heb ik voor 40% 0-2mm chamotteklei gekozen en wil ik het wat ruwer houden. Ben benieuwd hoe het uitpakt….   

Reactie schrijven

Commentaren: 0