10-jarig jubileumdag kunstroute Oostkapelle

Vandaag een workshop kennismaken met keramiek gegeven waarbij de deelnemers een windlicht hebben gemaakt. Dat is geen gemakkelijke opdracht om ongeoefend in 2,5 uur tijd zo iets voor elkaar te krijgen. Klei is eigenzinnig als je er mee aan de gang gaat, zakt gemakkelijk in of hang gemakkelijk scheef waardoor je de vorm verliest. Wij hebben om dat te voorkomen gebruik gemaakt van een zelfgemaakte mal, o.a. een ouderwetse weckfles die omkleed is met een laag karton. Toen zijn we gestart met het uitrollen van de klei tussen twee latten op een lap katoen. Nadat we de gewenste afmeting hadden (22 cm hoog en ongeveer 45 cm lang) konden we gemakkelijk de klei van de lap nemen om ook de achterzijde mooi glad te maken. Dan werd een dikke krant op de lap klei gelegd en om de vorm gedrapeerd (de krant dient ervoor om de mal straks gemakkelijk te verwijderen en om het water uit de klei op te nemen). Nu konden we met het versieren beginnen door motieven in te drukken en/of klei uit te steken. Sommigen wilden de ronde vorm wat wijzigen door de klei in te drukken of er een dierfiguur van te maken. Zo is er een variatie ontstaan in het uiteindelijke resultaat waarbij de ronde vorm het uitgangspunt was. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0